5 λεπτά με την Ζαφείρω Τσίτσιου

5 λεπτά με την Ζαφείρω Τσίτσιου

  1. Περιέγραψε μας την καθημερινότητά σου στην εργασία σου.

 

Εδώ και δύο μήνες η πανδημία του Covid-19 έφερε νέα δεδομένα στην καθημερινότητα της εργασίας μου, όπως και σε αρκετό κόσμο. Πλέον κάνω την έρευνά μου από το σπίτι, χωρίς να πρέπει να πηγαίνω στο πανεπιστήμιο. Θεωρώ παρόλα αυτά πως είμαι «τυχερή» που μπορώ να μένω ασφαλής στο σπίτι μου, ενώ πολλοί συνάνθρωποί μου δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δουλέψουν σε χώρους εκτός του σπιτιού τους θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο…

 

  1. Πως αποφάσισες ότι ήθελες να γίνεις δικηγόρος;

 

Νομίζω πως σπάνια κάποιος ξέρει ακριβώς τι θέλει να γίνει αν δεν έρθει σε επαφή με το αντικείμενο του επαγγέλματος που έχει επιλέξει, είτε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, είτε της εργασίας του.  Ωστόσο, η απόφασή μου να σπουδάσω νομική ευτυχώς αποδείχτηκε σωστή αφού αγάπησα αμέσως τη σπουδή. Η απόφαση μου προέκυψε κυρίως από το γεγονός ότι στο σχολείο  μου άρεσαν τα θεωρητικά μαθήματα όπως οι γλώσσες, η αγγλική λογοτεχνία και η ιστορία. Ο κύριος λόγος που μου άρεσαν τα θεωρητικά μαθήματα ήταν επειδή απαιτούσαν, σε μεγάλο βαθμό, κριτική σκέψη και εκτενή ανάλυση βασισμένη σε πληροφορίες που είχαμε διδαχθεί. Έτσι, θεώρησα πως σπουδάζοντας δικηγόρος θα μπορούσα να εφαρμόσω και να αναπτύξω τα στοιχεία αυτά. Τέλος, εκτίμησα πως με το πτυχίο της νομικής θα μου ανοίγονταν πιο εύκολα και περισσότερες επαγγελματικές πόρτες.

 

  1. Πόσο εύκολο ήταν να βρεις δουλειά αφότου αποφοίτησες από το πανεπιστήμιο;

 

Μόλις παρέδωσα το διδακτορικό μου και προς το παρόν έχω για λίγους μήνες συμβόλαιο με το πανεπιστήμιο της πόλης που μένω στην Αγγλία για το νομικό κομμάτι ενός project που έχει να κάνει με το περιβάλλον και τις επιχειρήσεις. Η δουλειά μου αυτή είναι προσωρινή και δεν είναι σχετική με το θέμα της διατριβής μου. Κάνοντας όμως παράλληλα και αιτήσεις για δουλειά στο εξωτερικό, θα έλεγα πως τα πράγματα είναι αρκετά ανταγωνιστικά.

 

  1. Ποια είναι κατά την γνώμη σου τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας και τα προσόντα που θα πρέπει να έχει κάποιος προτού αποφασίσει ακολουθήσει το επάγγελμα του δικηγόρου;

 

Για να ασχοληθεί κανείς με τη νομική χρειάζονται κυρίως αγάπη, αφοσίωση και πείσμα, που είναι τα βασικά συστατικά σε ό,τι θέλει κανείς να πετύχει. Πέρα από αυτά, πιστεύω πως βασικές γνώσεις γύρω από τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας και ανά το παγκόσμιο θα βοηθούσαν στις σπουδές, μιας και πολλές φορές η νομική καταπιάνεται με τέτοια θέματα. Επίσης, αν και τα προσόντα και η προσωπικότητα αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των σπουδών και της επαγγελματικής πορείας κάποιου, είναι βασικό ένας που θέλει να ασχοληθεί με τη νομική να μπορεί να δει πέρα από την επιφάνεια των δεδομένων που μελετά και, βάσει των πληροφοριών που έχει, να μπορεί να εκφέρει άποψη.

 

  1. Πως επηρέασε η τρέχουσα κατάσταση με την επιδημία του Covid-19 την δουλειά σου;

 

Η βασική αλλαγή που η τρέχουσα κατάσταση έφερε στις ακαδημαϊκές δουλειές είναι η εξ’ αποστάσεως εργασία. Έφερε όμως, όπως και σε πολλά άλλα επαγγέλματα, και την αβεβαιότητα. Τα πανεπιστήμια της Αγγλίας εξετάζουν τις επιλογές τους για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και, όπως φαίνεται, τα μαθήματα από τον Σεπτέμβρη θα γίνονται διαδικτυακά. Επίσης, παραμένει προς το παρόν άγνωστο πόσοι φοιτητές από άλλες χώρες θα εγγραφούν στα Αγγλικά πανεπιστήμια και αν θα γίνονται προσλήψεις όπως γίνονταν πριν την πανδημία ή αν θα αυξηθεί το φόρτο εργασίας για το υπάρχον προσωπικό που εργάζεται από το σπίτι.

 

 

 

Developed By: Dynamic Works|Powered By: EasyConsole CMS